Verdieping
in Jouw passie

Echt goed leren fotograferen

Al het lesmateriaal wordt speciaal voor jou gemaakt
De groepen is maximaal 3 cursisten
Altijd op jouw niveau en in jouw snelheid

Meer weten of meteen boeken? Neem contact met me op !

Facebook
Twitter
LinkedIn

Cursusaanbod

Fotocursussen met persoonlijke aandacht

Proef de sfeer

 

Je hebt al in een goede camera geïnvesteerd. Dan wil je toch ook graag alles daar van weten.

Ik heb een opleiding waarin je elke uitdaging kwijt kunt. Elke cursusgroep wordt samengesteld op interesse, niveau en karakter. Je komt dus altijd in een prettig gezelschap terecht. Je kan aangeven in welke onderwerpen je graag wilt verdiepen. Van daaruit gaan we aan de slag.

Een aantal maanden ga je bezig met onderwerpen. Die gaan we stuk voor stuk uitvoerig behandelen. Alles waar we mee bezig gaan zullen we ook in de praktijk uitvoeren. Daar maken we een goede balans in. Jouw ontwikkeling staat centraal.

Mijn werkwijze is vrij eenvoudig: ik breng in jouw taal al mijn fotokennis over. We stappen telkens over naar een nieuw onderwerp zodra alles goed is aangekomen. Mijn kennis over fotografie is dusdanig hoog dat ik alles wat maar voorhanden is met je kan delen. Dat gaat in de snelheid die jij zelf aangeeft. Altijd voorzien met praktische voorbeelden. Je zult nooit meer datgene wat je hebt geleerd vergeten. Steeds breng ik de lessen met een verzameling humor. Want fotograferen is ook een feestje!

Mijn werkwijze is uniek. Toegankelijk voor iedereen.

 • Algemene Camera Kennis
 • De basis voor elke perfecte foto
 • Kleurgebruik in je foto
 • Gouden Snede goed gebruikt
 • Beeldstijl en Witbalans
 • Natuurlijk licht
 • Belichtingsdriehoek
 • Exposure Bracketing
 • 4 pijlers
 • Zwart-wit
 • Landschapsfotografie
 • Portretfotografie
 • Werken met Flitsers
 • Avondfotografie
 • Straatfotografie
 • Lensbaby/ Helios
 • Studiofotografie
 • Filters
 • Compositieleer
 • Macrofotografie
 • Grijsverloopfilters
 • RAW & JPEG

Welke onderwerpen kunnen behandeld worden:

 • Verdieping Photoshop / Lightroom
 • Affinity / Luminar
 • Bestandsbeheer
 • Uitgebreid werken met RAW
 • Goed werken met lagen
 • Doordrukken en meer
 • Kleurbeheersing

De fotoakademie is gevestigd in midden Friesland.

Veelal wordt de dag begonnen op de thuislocatie. Daarna wordt er in het veld of studio verder gewerkt. Maar ook worden er praktijkdagen georganiseerd op diverse plekken gezien daar de beste werkplek is voor jou als fotograaf.

En overal in Nederland en België waar vraag naar is. Neem contact met me op

We gaan onderwerpen behandelen als:

 • Sensor & lenzen schoonmaken
 • Kalibreren van je lenzen
 • Welke lens gebruik je waarvoor
 • Meer kennis van je camera
 • Werken met een statief

We lopen vooraf al jouw instellingen van het fototoestel door. Hoe kan je het toestel het beste instellen etc.

Dit doen we telkens weer om de camera zo goed mogelijk te leren kennen. Maar ook om onder elke omstandigheid je camera zo in te stellen zodat deze de beste instelling heeft voor jouw perfecte foto.

Klik hierboven voor meer informatie

De fotoakademie gaat bezig met jouw ontwikkeling. Er is een goede balans tussen theorie en datgene wat we in de praktijk neer gaan zetten. Belangrijk is dat we dingen behandelen die je aanspreekt. De theorie is opgebouwd uit voorbeelden vanuit de praktijk. Tussendoor ga je telkens bezig met opdrachten. Dat maakt niet alleen dat de lessen leuk zijn maar je onthoudt alles ook goed.

In de cursusmaanden kun je jouw tempo aan de slag. De fotoakademie zorgt dat je telkens aanvullend lesmateriaal krijgt. Alle gemaakte foto’s worden besproken. Opgebouwd wordt er verteld hoe je een foto kan analyseren, beoordelen en daarna uitvoeren zoals jij dat graag wilt zien. Deze opbouw is een fijne methode om beter te leren kijken, hoe je jouw camera in kan stellen en datgene wat je nodig hebt nu toe kunt passen.

Alles is zeer praktisch van opzet. Je zal niet merken dat je bezig bent met theorie. Allemaal hapklare brokken. En vergis je niet in het niveau wat je allemaal tot je kan nemen. Het is de kunst om moeilijke dingen makkelijk uit te leggen. 

We gaan veel fotograferen. Door vlieguren te maken zal je merken dat de fotografie steeds aanstekelijker gaat worden. Ik hou ervan om mensen enthousiast te maken. 

 • “Fotograferen: schrijf met het licht”

  Het beheersen van het licht, is beheersen van je camera. Het ‘zien’ en weten hoe je dat kan weergeven in je fotowerk, dat is waar ik je mee ga helpen.

  Begrijpen wat bepaalde facetten doen in een foto. Welke onderdelen juist versterkt kunnen worden, welke zijn slechts ruis. Welke lens gebruik je waarvoor. Maar ook hoe stel je jouw camera zo in dat je een echte Wauw foto gaat krijgen.

  Ik loop mee met je. Door met kleine groepen te werken, krijg jij die aandacht die je verdient. De groepen zijn nooit groter dan 3 personen. Er is geen cursusaanbieder die dit doet. Mijn kosten hou ik efficiënt. Zo kan ik met gelijke prijzen werken als de concurrentie. Terwijl mijn kennis veelal veel hoger ligt. Ik laat mijn fotowerk ook zien. Elke dag. Geen lucky shot die steeds herhaald wordt. En je kunt mij vragen over elk onderwerp dat we behandelen. Ik geef je diepgaande informatie, zonder dat jij de draad kwijt raakt.

  Vooraf luister ik naar datgene waarin jij je graag wilt verdiepen. Vooraf gaan we samen bepalen wat je wilt gaan doen. En als je dat niet weet bekijken we samen jouw interesses. Dat kan al door naar je favoriete fotografen te kijken of naar je huidige fotowerk. Altijd kom je tot een plan. En soms willen mensen gewoon bezig met fotografie. Ook dan heb ik een goed plan.

  Het gaat er om wat je wilt leren, wat je graag wilt worden en het pad die we kunnen volgen. En dat doen we interactief. Soms gaan we linksom, soms rechtsom. En soms met sprongen, dan weer geconcentreerd. Alles draait geheel om jouw ontwikkeling.

Ik ben een zeer ervaren fotograaf. Werkt al 18 jaar fulltime als vakfotograaf. Maar ik fotografeer meer dan 40 jaar. Mijn eerste camera was een linkshandige spiegelreflex zonder lichtmeter. Dat was echt ambachtelijk werken. Zo is mijn kennis over fotografie ontstaan. En in al die tijd verder uitgebouwd.

Daarnaast heb ik aan een 4-jarige dagopleiding mijn grote ontwikkeling gemaakt. Maar op een akademie vind je nog niet de heilige graal. In de fotografie kun je altijd verder leren. En dat doe je vooral door er mee bezig te zijn. Onderzoeken, experimenteren en heel veel uitvinden.  

Hierdoor weet ik veel van natuurlijk licht. Wat doet een foto wel of niet, en waarom. Maar ik werk ook veel in mijn fotostudio. Daar zet je het licht naar je hand. Zowel met normale lampen, als ook met speciale fotostudiolampen en reflectoren.

Waar ook mijn interesse altijd ligt is met het werken met voorzetfilters en attributen. Daarnaast zijn tilt-shift lenzen veel waar ik mee werk om speciale foto effecten te creëren.

Uitganspunt is altijd: maak de goede foto. Bewerk zo min mogelijk. Zo leer je de camera en de fotografie goed beheersen.

Mijn Fotoakademie is uniek omdat ik jou begrijp. Wat je graag wilt leren, hoe je dat het beste kan aanpakken en hoe je enthousiast blijft om steeds weer verder te komen in de fotografie.

Ik ben een echte mensen mens. Bij mij gaat het veel meer over dan fotografie.

In elke onderdeel van de Fotoakademie stop ik een berg energie. Elke onderdeel wat we gaan behandelen wordt voorzien van uitgebreid en begrijpelijk lesmateriaal. Telkens afgewisseld met leuke opdrachten. En natuurlijk gaan we elke les naar aansprekende locaties.

Mijn passie is mijn bedrijfsformule. Dat transformeren we naar datgene wat jij graag wilt weten. 

Ik ben dan je ideale sparringpartner.  Begrijpt wat je bedoelt, zonder dat je dat hoeft uit te spreken.

We werken met een flexibel leertraject. We gaan bekijken welke onderdelen je wilt behandelen. Dat sluiten we aan op jouw niveau. De lessen beginnen meestal met theorie, afgewisseld met praktijk.

Je gaan enkele maanden bezig met de aansprekende onderdelen uit de fotografie. De lessen worden op maat gemaakt. Je zal altijd op jouw niveau lessen krijgen. De snelheid ligt helemaal op jouw ontwikkeling.

Je neemt jouw eigen materiaal mee. Maar ik laat je ook werken met foto attributen die misschien van jou van belang kunnen zijn. Altijd bereikbare accessoires. Ik kijk veelal naar hele alledaagse producten waarmee je prima kan werken om een echt sterke foto kan maken.

Ik ben een vakfotograaf van de Nederlandse fotobond Dupho. Heb een gedegen 4-jarige dagopleiding gevolgd. En heb veel uitgebreide extra verdiepingen gevolgd. Daarnaast laat ik zien dat ik in de praktijk nog elke dag bezig ben.

De mogelijkheden zijn eindeloos. Het gaat er vooral om dat je de ruimte en ontwikkelmogelijkheden hebt om dingen uit te werken waarin jij graag mee bezig wilt zijn. In elk vakgebied heb ik mogelijkheden om je verder te helpen. Ik heb een grote hoeveelheid lesmateriaal. En deze pas ik ook nog eens aan, aan jouw interesses. Zo kom je veel sneller op het punt waar jij naartoe wilt groeien.

Ik ben een echte doorbijter. Waar anderen stoppen begin ik is vaak tegen me gezegd. Ik ga door tot waar we willen. Jouw fotowerk moet inspireren. En wat is er mooier dat je dat kan vinden in je eigen fotowerk.

Ik heb een technische achtergrond. Ik ben afgestudeerd Werktuigbouwkundig ingenieur & Instrumenteel Technoloog. Daardoor ben ik altijd geïnteresseerd in techniek. Jouw camera is een brok digitaal vakwerk. Heerlijk, maar ook complex. Iets waar ik van smul.

Een hele mooie combinatie heb ik dus kunnen maken tijdens mijn fotografie opleiding. Dat is namelijk volledig op gevoel gericht.

Mijn technische vakkennis heb ik zo kunnen combineren met het vastleggen van emotie. Ik heb daar allerlei lesmateriaal voor gemaakt zodat ook jij dat eigen kunt maken.

Ik weet vaak veel van jouw camera en alles wat daarbij hoort. Ik verdiep me altijd in het materiaal van de cursist. Zo praten we altijd elkaars taal.

Kijk voor de details in de linken hieronder.

De fotoakademie zit altijd boordevol praktisch theoretische items.

In elke les krijg je stukjes theorie afgewisseld met leuke kleine praktische opdrachtjes. Daar is niets schools aan. Het is juist erg leuk om daar mee bezig te zijn.

We beginnen vroeg en eindigen altijd met een goed gevoel. En met honger naar nog meer kennis over de fotografie.

Een lesdag begint altijd om 10:15 uur en gaat door tot ongeveer 15:30 uur.

Bij de avondlessen beginnen we om 19.00 uur tot 21.30 uur.

 • Alle activiteiten zoals in het programma beschreven
 • Inclusief alle entreebewijzen
 • Persoonlijke coaching door de ervaren vakfotograaf Johan
 • Hand-out 
 • Koffie en thee
 • De lunch 
 • Een camera
 • Als je hebt een flitser, flitsers, voorzetlenzen, enzovoorts
 • Zo nodig een statief

Heb je bepaalde apparatuur niet. Neem contact met me op. Dan kunnen we kijken of je een workshop met apparatuur van mij kunt werken.

Dat geldt ook voor mensen die nog geen camera hebben aangeschaft. Ik help je dan met het zoeken naar een voor jou geschikte camera met aansluitend gereedschap, zodat je jaren verder kan met jouw foto-ontwikkeling.

 • Wil je meer weten of wil je direct boeken, stel je vragen over de fotoakademie in mijn  Contactscherm. Daar kun je aangeven wat je graag wilt gaan doen. Dan gaan we kijken wat voor mogelijkheden er zijn.
 • Vervoer naar de plek van bestemming
 • Goede kleding die bij het weertype past
 • Neem altijd een plastic vuilniszak mee
 • Als je hebt een goede zaklamp

Meer weten of meteen boeken? Neem contact met mij op !

Facebook
Twitter
LinkedIn